Món Montseny

Des del Montseny al món

Què podem visitar al Coll de Sant Marçal del Montseny?

4 comentaris

El Monasteri de Sant Marçal, la Font Bona i la Taula dels Tres Bisbes

El Coll de Sant Marçal del Montseny es troba a 1.145 metres d’altitud, enmig del Matagalls i Les Agudes, entre els municipis de Montseny i Arbúcies. Molts de nosaltres ja coneixem aquest indret o n’hem sentit a parlar però des de Món Montseny volem indagar en la història i fer-vos-la arribar perquè gaudiu de Sant Marçal en la seva plenitud.

Només arribar a Sant Marçal, ens trobem al punt de partida de la ruta més clàssica de pujada al Matagalls a través del GR-5.2. En aquest mateix lloc, a l’altra banda de la carretera hi ha la Taula dels Tres Bisbes, el punt fronterer entre els tres bisbats (Barcelona, Vic i Girona) i els tres municipis (Viladrau, Arbúcies i Montseny). Es troba ubicada aquí perquè antigament, segons la tradició, era el lloc on els tres bisbes podien deliberar sense abandonar el territori de les seves respectives diocesis.

La Taula dels Tres Bisbes

Si us apropeu a la Taula dels Tres Bisbes, podreu contemplar una fantàstica vista i una mica més amunt, arribant fins la creu de fusta, una panoràmica de Les Agudes.

Panoràmica

Tornant al punt de partida, baixarem un camí fins el Monasteri de Sant Marçal, un edific romànic documentat l’any 1053 fundat pels senyors de Les Agudes (la familia Umbert). Després d’anys de decadència, hi deixen de viure els monjos a partir del 1624.

L’ermita de Sant Marçal està vinculada amb  Santa Magdalena de Mosqueroles, també anomenada Sant Marçal de Baix, donat que els monjos van traslladar-se un temps a baix de la muntanya.

Arquitectònicament, l’ermita té un absis circular, una volta de mig punt i un campanar ample d’espadanya. Al costat nord de l’edifici, hi trobem un cementiri i al costat sud la casa de l’antic priorat, que ha passat de ser un refugi d’excursionistes a hotel de luxe a l’abandonament actual.

Aprofitem l’ocasió per compartir amb vosaltres aquest vídeo de Youtube d’un viatger que mostra l’interior de l’Hotel en funcionament durant molts anys que, de moment, no sembla que poguem tornar a veure.

A 300 metres del monestir, baixant el camí que segueix, arribarem fins la Font Bona, el naixement de la Tordera en un racó tranquil i serè entre faigs on podreu saborejar també l’aigua fresca.

Com arribar-hi?

Pujant des de Sant Celoni, direcció Santa Fe del Montseny seguim la carretera BV-5114, uns 7,5 km més.

També s’hi pot arribar des de l’Eix Transversal, sortida Viladrau i continuar per la carretera GIV-5201 – km 6,5.

4 thoughts on “Què podem visitar al Coll de Sant Marçal del Montseny?

  1. Felicitats pel blog i en concret per aquest post. Recull la historia ,les tradicions i l’estat actual. Molt útil per estudiosos i per amants de la muntanya i la natura

  2. Felicitats pel blog i en concret per aquest post. Recull la historia ,les tradicions i l’estat actual. Molt útil per estudiosos i per amants de la muntanya i la natura

  3. Felicitats pel blog i en concret per aquest post. Recull la historia ,les tradicions i l’estat actual. Molt útil per estudiosos i per amants de la muntanya i la natura

  4. Sembla que obriran el restaurant aviat. Bona noticias per als amants d’aquest paratge.

Deixa un comentari