Món Montseny

Des del Montseny al món

Ermites i Esglésies del Montseny: Santa Magdalena de Mosqueroles

2 comentaris

L’Església de Santa Magdalena de Mosqueroles està situada dins del municipi de Fogars de Montclús, a una cota superior a la del Castell de Montclús i a 1,4 quilòmetres del poble de Mosqueroles.

Santa Magdalena de Mosqueroles, dins del Parc Natural del Montseny, és una església romànica del segle XI erigida pels monjos de Sant Marçal, amb 18 metres d’amplada, 15 metres d’allargada i compta amb tres naus i tres absis.

Als documents antics, aquesta església era anomenada com Sant Marçal de Baix o Inferior. Se la coneixia amb aquest nom perquè Santa Magdalena de Mosqueroles era una dependència de Sant Marçal de Montseny, on vivien els avantpassats fins que van traslladar-se a Santa Magdalena.

Avançant en la història, l’any 1642 es va fer una reforma en la que es va habilitar per capella només la nau central, es va fer una façana nova i una porta al mur de ponent.

A finals del segle XX, el Sr. Joaquim Cordomí comprà la capella i s’hi van tornar a realitzar importants obres de restauració, on es van integrar de nou la nau central amb les laterals, refent-ne una gran part.

En quant a la seva façana, té un campanar d’espadanya. A l’interior de l’Església s’hi podien veure tres altars dedicats a Sant Gil, Santa Magdalena i Sant Marçal.

L’Església de Santa Magdalena de Mosqueroles és un dels monuments romànics més importants, més notables i més grans d’aquesta zona del Vallès.

Actualment, l’Església és molt poc utilitzada i la falta de manteniment provoca que la vegetació poc a poc es vagi apoderant del seu entorn mentre que, a la vegada, també augmenta la degradació dels materials amb els quals està construïda.

D’altra banda, a la part nord-oest del monument, hi ha unes runes d’una antiga casa del 1214 on vivia el prior de la confraria sota la protecció del monestir de Sant Marçal.

Després de llegir nombrosos articles i escrits històrics sobre l’Església de Santa Magdalena de Mosqueroles i captar-ne la seva importància com a monument romànic, podríem dir que una bona restauració d’aquesta li retornaria la rellevància i l’esplendor que es mereix, incrementant el seu valor i el seu poder d’atracció per als visitants.

2 thoughts on “Ermites i Esglésies del Montseny: Santa Magdalena de Mosqueroles

  1. Retroenllaç: Els Castells de la Tordera: el Castell de Montclús, de poblat ibèric a castell medieval | Món Montseny

  2. Retroenllaç: Què podem visitar al Coll de Sant Marçal del Montseny? | Món Montseny

Deixa un comentari